Oog voor Omgeving

Soms maakt de bril iemand figuurlijk blind

Nu is mijn oogzenuwaandoening sinds mei 2007 bekend. De voorspellingen waren niet best, want ik zou minder zou kunnen gaan zien. Dit bleek ook wel, want in 2010 werd het voor mij zelf merkbaar dat ik wat lastiger bepaalde dingen kon doen en dat ik bepaalde details niet meer goed kon waarnemen.

 

Nu is het inmiddels juli 2023. De oorzaak van mijn slechtziendheid is sinds 26 januari dit jaar ook bekend geworden. De UCHL1-gen afwijking. Ik red me nog redelijk. Ik doe nog aardig wat in huis, weet ik bepaalde routes nog wel die bijvoorbeeld de taxi’s rijden, ik weet aardig wat bochten, drempels en bruggetjes wel te liggen. Alleen de laatste 3 weken merk ik wel dat mijn zicht zienderogen, om het maar even zo te noemen, minder wordt.

 

Ik ben altijd een techneut geweest. Weet alles wel goed in te regelen en te installeren. Zeker op de Apple weet ik de weg altijd precies te vinden. Alleen bijvoorbeeld een nieuwe afstandsbediening wordt dan toch wat lastiger.

 

Ik kreeg 2 weken geleden een schitterende SACD-speler van Denon. Daar zit natuurlijk een afstandsbediening bij. Er zijn wat knoppen uitgelegd, zoals de play, stop, repeat en uiteraard de cijfers voor de tracks. Dat onthoud ik zonder moeite. Alleen is het gevoel wat ik hierbij krijg, dat ik soms het gevoel heb dat ik de controle niet meer kan vasthouden om bepaalde onverwachte technische storingen zelfstandig op te lossen.

 

Neem nu mijn Rode2. Alles is goed ingeregeld. Is het helemaal naar mijn wens zo geïnstalleerd, dat ik er zo mee kan werken. Alleen de storing dat de opname zomaar afkapt, is nog niet opgelost. Ik heb vanmorgen Bax Music een mail gestuurd met daarin mijn probleem. Voor mijn kippigheid ging ik zelf net zolang zoeken totdat ik de storing had gevonden. Dit lukt simpelweg niet meer.

 

Nu dit allemaal gaande is, voel ik me eigenlijk alleen. Waarom zou je denken. Ik heb afgelopen donderdag aangegeven dat ik stop als kernteamlid van de Oogvereniging Regio Groningen. Dit heb je kunnen lezen in een eerder blog. Het valt me op dat de reacties, die ik had verwacht, weg blijven. Nu zit ik heus niet te azen op een reactie. Echt niet, alleen ik heb wel bijna 13 jaar als bestuurslid/ kernteamlid gewerkt. Het blijft gewoon opvallend stil.

 

Het voelt anders, als voor mijn mededeling naar het kernteam. Het blijft voor mij nog even een twijfel wat ik nu ga doen. Eind dit jaar stop ik sowieso, maar wellicht ook wel eerder.

 

Nu heb ik een dagafsluiting die ik met toeval vanmiddag tegen kwam op YouTube. Tineke Schouten heeft een ontzettend leuk liedje over Nana Mouskouri gezongen. Over haar bril die voor geen meter meer goed zijn werk doet, of zou het aan het mindere zicht van Nana Mouskouri liggen. Zelf heb ik ook niet echt meer baat bij een bril.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Tineke Schouten - Nana Mouskouri.

Laatst vernieuwd: 18 Jul 2023 om 22:16

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!