We mogen op zondag niet meer rijden met 't autootje

Het is vandaag eigenlijk een hele bijzondere dag. Het is namelijk precies 48 jaar geleden dat de aller laatste autoloze zondag gaande was. Dit vanwege de oliecrisis in die tijd. Jaja, toen hadden we ook crises.

 

Wat ik me nog heel goed weet te herinneren, dat ik toen als jongetje van 8 ging spelen op de snelweg. We woonden toen dichtbij de snelweg wat nu de A32 is. Toen was het nog gewoon een tweebaansweg, maar het was toen wel kicken dat je kon fietsen op die snelweg.

 

De autoloze zondag begon op 4 november 1973, dit vanwege er in oktober 1973 opnieuw een oorlog uitbrak tussen Israël en zijn Arabische buren. De Arabische staten straften de Verenigde Staten en Nederland voor hun steun aan Israël. Zij boycotten de uitvoer van olie naar ons land. Onmiddellijk nam het kabinet Den Uyl allerlei maatregelen om op het gebruik van energie te bezuinigen. Het verbod op zondag met de auto te rijden was slechts 1 van de maatregelen. Zo zie je maar hoe afhankelijk je kunt zijn van dit soort enge landen.

 

Als 8 jarig kereltje stond je daar helemaal niet bij stil. Het spelen op de snelweg was toch gewoon leuk. Nu kunnen we niet meer zonder de auto. Wij hebben niet zo’n duur ding voor de deur staan, maar gelukkig hebben we nog wel onze Taxi Nuis. Die brengen ons keurig en op tijd naar onze eindbestemming, zelfs op zondag.

 

Het is natuurlijk altijd wel handig dat je, zonder dat je op tijd staat, op de zondagmiddag in alle rust naar mijn radioprogramma kunt luisteren vanaf 12:00 uur bij Radio Duivenstraat. ;)

 

Ik heb een heel leuke dagafsluiting. Dit gaat over de oliecrisis van 1973. Toen werden er dus ook al plaatjes gemaakt met zicht op de problemen van die tijd.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Three Jacquets - We mogen op zondag niet meer rijden met ’t autootje.

Laatst vernieuwd: 13-01-2022 om 21:21

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!