Oog voor Omgeving

We hebben alles, behalve goed zicht

Misschien een gek idee, maar eigenlijk ben ik als slechtziende helemaal niet zo verkeerd bezig als het om duurzaamheid gaat.

 

Mensen die goed kunnen zien, hebben heel veel meer hulpmiddelen nodig als ik als slechtziende.

 

Laat ik eens beginnen met je eigen huis. Je koopt heel veel lampen om je goed te kunnen oriënteren. Wil je een boek lezen, heb je daar altijd een lamp bij nodig, of een leesbril. Kun je bepaalde dingen niet meer terug vinden in huis, omdat ze het weer eens op een ander plekje hebben neergelegd. Worden kantoren helemaal verlicht, ook in ruimtes die op dat moment niet gebruikt worden. Heb je door al dat licht nergens meer een volledig donkere plek in de omgeving, dus veel lichtvervuiling.

 

Eenmaal buiten, staan er allemaal van die lantaarnpalen die de gemeente heeft neergezet. Die zijn neergezet zodat goedzienden de weg goed kunnen zien en dat ze nergens tegenaan lopen of rijden. Staan etalages zelfs als de winkels gesloten zijn, nog volop in het licht. Staan ze uren in de file, omdat ze zonodig in hun eentje in hun eigen auto, want privacy is natuurlijk belangrijk, naar hun werk willen. Hebben veel bushokjes reclameborden die enorm veel licht uitstralen, wat het verkeer weer kan afleiden. Zijn printers nodig om teksten te kunnen lezen, terwijl ze dat ook op een scherm kunnen doen, maar hiervoor worden wel heel veel bomen gekapt. Raken ze helemaal in paniek als ze de agenda van een vergadering niet bij zich hebben op papier, terwijl je ook de agenda kunt onthouden, zoals ik altijd doe.

 

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Als slechtziende heb ik dit alles niet nodig. Ik hoor waar ik loop, lang leve mijn taststok, dus laat die lantaarnpalen maar achterwege, dan hoef je ook niet bang te zijn dat je er tegenaan loopt. Kunnen we boeken lezen zonder dat er een boom gekapt moet worden. Hebben we aangeleerd om alle dingen weer op dezelfde plek neer te leggen. Printer nodig? Helemaal niet. Dit scheelt ook weer veel afval, want die inkt-cartridges zijn niet echt milieuvriendelijk te noemen.

 

Ach, het is soms best wel geinig om te zien hoe goedzienden zich niet kunnen redden als bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Geniet dan eens van de donkere wereld. Je zult merken dat je dan veel meer dingen hoort. De natuur, zoals de vogels, insecten, hondjes, poesjes, schapen, vossen, dassen, paarden, koeien, bijen, wespen en herten kunnen dan eindelijk eens genieten zonder dat ze last hebben van het te vele licht.

 

Wat ook een groot voordeel is om niet alles meer te kunnen zien. Wij discrimineren niet. We gaan niet uit van hoe iemand er uit ziet. Lelijk of knap, dat maakt ons totaal niet uit. We voelen wel hoe iemand zijn of haar karakter in elkaar zit. Het gaat om het innerlijk en niet om het uiterlijk.

 

We hebben gewoon alles.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Roosbeef - We hebben alles.

Laatst vernieuwd: 27 Apr 2023 om 20:36

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!