Oog voor Omgeving

Stemmen met de stemmal doe je zo

Komende week, 14, 15 en 16 maart zijn er de gemeenteraadsverkiezingen. In de gemeente Westerkwartier kun je als slechtziende en blinde ook zelfstandig en met stemgeheim stemmen. Dit kan door de stemmal.

 

De stemmal is een mal wat om het stembiljet wordt geplaatst. Het stembiljet wordt door de voorzitter van het stembureau in de mal geplaatst, en de mal wordt gesloten. Dan verlaat de voorzitter het hokje en kun jij je gewenste partij en kandidaat kiezen. Je voelt aan de mal cijfers en in braille de cijfers van de partijen, dus de lijstnummers. Heb je eenmaal de partij gevonden, dus de juiste lijst, dan ga je met je vinger naar beneden en je voelt een aantal rondjes. Die rondjes geven de kandidaten aan van die lijst. Wil je de tweede kandidaat kiezen, dan moet je dus het tweede rondje hebben. Daar zet je dan je rode potlood in en kleurt hem lekker rood. Je doet daarna zelf de mal weer open, vouwt het stembiljet zelf op en stopt het daarna zelf in de stembus. Dus niemand kan zien op welke partij en welke kandidaat je hebt gestemd.

 

De stemmal is voor alle 3 de dagen beschikbaar en ligt in het gemeentehuis in Leek, Tolberterstraat 66 te Leek.

 

Wil je stemmen, en dan met de stemmal, doe dit dan vooral, want dan kunnen we voortaan, bij alle andere toekomstige verkiezingen, met deze mal in onze mooie gemeente Westerkwartier zelfstandig en met stemgeheim stemmen.

 

Ik ga in ieder geval maandag stemmen met RTV Noord. Ik ga met Niels Timmerman, journalist van RTV Noord, verslag doen van mijn stemactie. Uiteraard zonder dat jullie kunnen zien waarop ik stem. ;)

 

Ik wens je succes met het stemmen, en hopelijk met de stemmal.

Laatst vernieuwd: 12 Mar 2022 om 12:21

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!