Neem een kijkje in De Oosterpoort

Vanmiddag werd het spannend, leuk, boeiend en verrassend. Hartmut en ik gingen naar de ‘Backstage Oosterpoort’. We konden dus een kijkje nemen in mijn favoriete poptempel van het noorden.

Ik werd keurig door de taxi gebracht en ik was er om 13u45 en Hartmut was er inmiddels ook dus gingen we op zoek naar de ingang Palmslag. Nu kom ik al jaren bij de Oosterpoort, maar van Palmslag had ik nog nooit gehoord. Hartmut wist het ook niet dus gingen we maar het hele gebouw langs om te kijken waar die ingang moest zijn. Gelukkig kwamen we iemand tegen die het wel wist en zo konden we na 10 minuten zoeken toch op tijd met de rondleiding beginnen.

 

Peter en Alisia gaven de rondleiding. Peter doet altijd de communicatie met de popartiesten en Alisia geeft vaker rondleidingen, maar geeft ook les in organiseren en wat er verder bij komt kijken. Iedere deelnemer kreeg een stok mee, om er voor te zorgen dat we die 1,5 meter in acht konden nemen. Ik mocht het met mijn eigen taststok gaan doen. Wel zo fijn.

 

Het was allemaal zeer leuk. Ik heb nog nooit zo’n lege Oosterpoort gezien. Wel apart. Ik vond het zelfs een beetje geheimzinnig. Het leek er op of Kipp, de zanger van Venice, zo om de hoek kon komen. ;)

 

De Kleine Zaal bekeken. Daar kunnen bij een sta-concert 850 mensen in. De banken kunnen via een luchtkussen verplaatst worden. Vinden de artiesten dit wel de meest knusse zaal, omdat het publiek heel dichtbij het podium zit. Althans zo voelen de artiesten dit aan.

 

Eenmaal de Kleine Zaal bekeken, gingen we naar boven. De artiesten foyer bekeken. Het grappige was dat het helemaal naar rook rook. Daar mag dus gewoon een sigaretje of iets anders worden aangestoken. Ook een kleedkamer bekeken waar de artiesten zich kunnen omkleden. Zo liepen we bovenlangs richting de Grote Zaal. Via een wenteltrap naar beneden en zo belandde we dus zo in de Grote Zaal. In deze zaal passen maximaal 1850 mensen. Daar werd verteld dat de zaal binnen een half uur kan worden omgetoverd van een zit-concert naar een sta-concert. De rij stoelen zijn er zo uit te rollen en ook de wanden zijn zeer makkelijk en snel aan te passen. Als er een klassiek concert is geweest, en de dag daarop komt een popconcert, moeten de wanden worden aangepast. Popmuziek heeft weer andere akoestiek nodig als een klassiek concert.

 

Ook vertelde Alisia dat het podium heel snel groter gemaakt kan worden. Een orkest heeft vaak meer ruimte nodig als een band bij een popconcert.

 

Wat ik ook leuk vond om te horen. Dat er achterin de Grote Zaal nog een pijporgel hangt. Die is nooit te zien, vanwege de gordijnen die er bij een popconcert hangen, maar er wordt af en toe nog wel op gespeeld. Ik heb het in ieder geval nog nooit gehoord.

 

Vanuit de Grote Zaal gingen naar de Dock. Daar komen de vrachtwagens hun materiaal brengen. Deze wordt af en toe te klein gevonden, want de vrachtwagens worden alleen maar groter. Dat is ook 1 van de redenen dat de Oosterpoort wil gaan verkassen naar een grotere plek.

 

Ook hebben we lampen gezien die ongeveer €10.000 per stuk kosten. Die zijn dan wel via een computersysteem aan te sturen, maar het zijn wel wat dure lampjes.

 

Na de lampjes gingen we naar de Black Box. Dat is de kleinste zaal binnen de Oosterpoort. Daar worden hele kleine voorstellingen gegeven. Meestal voor kinderen. Ik vond het een leuke zaal. Zwarte gordijnen, zwarte muren en de vloer was dan wel gewoon beige van kleur. Na de Black Box gingen we weer naar het begin van de rondleiding. Nog een leuke quiz gedaan. Die quiz was ook wel geinig. Je moest je stok op de grond leggen en als Peter en Alisia een stelling vertelde, moesten we raden of het waar of niet waar was. Links van de stok is waar en rechts van de stok niet waar.

 

Ik had van de 7 vragen 5 goed. Best wel aardig dacht ik zo.

 

Er werden leuke vragen gesteld. Welke band altijd een sjoelbak nodig heeft in de artiesten foyer, of de ingang waar we nu stonden, vroeger ook de officiële ingang was en of Adele wel eens in de Oosterpoort heeft gespeeld.

 

Na deze quiz was het afgelopen en konden we weer naar buiten. De Palmslag waar we dus moesten zijn, was vroeger de ingang van de Oosterpoort. Ik wist wel dat dit de vorige ingang was, maar niet dat dit Palmslag heette.

 

Na deze prachtige ervaring, ging ik met een ingewikkelde rit door de stad Groningen naar Mennoos aan de Paterswoldseweg, waar Anne zich later ook meldde en nog 2 vrienden. Daar hebben we lekker gegeten en rond half 9 vanavond gingen we weer naar huis.

 

De rondleiding was dus werkelijk geweldig leuk. Ik heb een leuke muzikale dagafsluiting. Dit keer kijk ik alleen maar even naar de titel, want dat we goed hebben gekeken vanmiddag, is wel duidelijk.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Level 42 - Take a look.

Laatst vernieuwd: 26-06-2020 om 23:37