Oog voor Omgeving

Navigeren met extern toetsenbord op iPad en iPhone

Als je een Apple-toetsenbord hebt aangesloten op je iPad of iPhone, kun je op een simpele wijze navigeren door allerlei apps.

 

Voordat ik begin, eerst even wat toetscombinaties die belangrijk zijn.

 

* Linker- en rechterpijl tegelijk indrukken: Navigatie aan of uit zetten.

* Boven-pijl + rechterpijl indrukken: Rotor rechtsom draaien.

* Boven-pijl + Linkerpijl tegelijk indrukken: Rotor linksom draaien.

* Beneden-pijl en boven-pijl tegelijk indrukken: Bevestigingstoets.

 

Ik heb dit keer de Mail-app in het vizier.

 

Een nieuwe e-mail schrijven en versturen.

Het navigeren tijdens het aanmaken van een mail.

Als je een nieuwe email wilt schrijven kun je dat natuurlijk via het scherm doen, door op de juiste velden te dubbeltikken, maar via het externe toetsenbord is het ook mogelijk.

Als je op ‘Nieuw’ hebt gedrukt, Door middel van de bevestigingstoets, kom je vanzelf op het veld ‘Aan’ terecht.

Je hoort de VoiceOver (VO) zeggen: Aan, tekstveld, bewerkbaar.
Dat betekent dat je meteen wat kan intypen. Je kunt een volledig emailadres invoeren, maar als je een paar letters intikt, komt er ook een popup scherm tevoorschijn, waar je de gewenste persoon kunt uitzoeken. Je hoort dan: Aan, koptekst.
Zet de navigatiemode aan van je toetsenbord, door op de linker- en rechter pijltjestoets tegelijk in te drukken en druk dan op de pijl naar rechts tot je de juiste en gewenste naam hoort.
Hoor je de juiste naam, druk je op de bevestigingstoets, dat zijn de pijl naar boven en beneden tegelijk indrukken, en op die manier komt de gekozen naam in het vak Aan te staan.

Navigeer daarna naar het veld onderwerp. Dat navigeren doe je met de pijl naar rechts. Zorg er dan wel voor dat de navigatiemode aan staat.

Hoor je dan de term ‘Onderwerp’, druk je op de bevestigingstoets.

Je hoort de VO dan zeggen: Onderwerp, Tekstveld, Bewerkbaar.

Typ dan het onderwerp in.

Heb je dat gedaan, zet je de navigatiemode weer aan en drukt net zo lang op de pijl rechts, tot je ‘Hoofdtekst-bericht’ hoort.

Druk dan op de bevestigingstoets en je hoort de VO zeggen: Hoofdtekst-bericht, Tekstveld, Bewerkbaar, Invoerpunt aan eind.
De navigatiemode wordt automatisch uitgezet, maar omdat je helemaal aan het begin van de tekst wilt typen, zet je de navigatiemode weer aan en drukt dan weer op de bevestigingstoets. De cursor gaat dan helemaal naar het begin.

Typ dan de tekst en als je klaar bent kun je het bericht nogmaals terug luisteren om de navigatiemode aan te zetten, 1 keer de pijl naar links in te drukken en daarna de pijl naar rechts. De VO leest dan je gehele bericht voor.

————

Het navigeren door de tekst.

Heb je wat geschreven en je wilt er wat in veranderen, dan zijn er meerdere mogelijkheden om door de tekst heen te navigeren.

Je kunt per teken vooruit of achteruit gaan, per woord en per regel.

Ik leg de procedure uit hoe je per teken te werk kunt gaan. De basis is altijd gelijk. Sta je in het begin van een regel, en je wilt een letter vervangen, dan zet je de navigatiemode aan en zet de rotor op ‘Tekens’. Daarna druk je op de pijl naar beneden om dieper in de tekst te gaan bewerken, net zo lang tot dat je de vervangende letter hoort.

Sta je dus in het begin van de regel, dan hoor je de letter die je op dat moment passeert. Dus je staat dan achter de letter die je wilt vervangen. Dan druk je op de backspace en de letter wordt verwijderd en kun je de gewenste letter intypen.
Sta je achterin de regel en je hoort de letter, dan sta je voor de letter die je net hoorde en dus moet je even weer 1 letter terug om die letter weg te kunnen halen met de backspace en dan ook weer de gewenste letter in te typen.

Zo doe je dat ook met woorden en regels.
Sta je in het begin van de regel, en je hebt de rotor op ‘Woorden’ gezet, dan hoor je het woord, die je net hebt gepasseerd. Sta je aan het einde van de regel, en je hoort het woord, dan sta je er voor.

Het navigeren door de teksten doe je dus in de navigatie-aan mode. Wil je dieper in de tekst gaan navigeren, druk je op de pijl naar beneden, wil je hoger in de tekst, dan druk je op de pijl naar boven.

Wil je dus van de eerste letter naar de tweede, dan druk je dus op de pijl naar beneden, en wil je van de tweede naar de eerste letter, dan druk je op de pijl naar boven.

Dus gebruik de pijl naar links en pijl naar rechts dus niet om door de teksten te navigeren. Het klinkt misschien wat onlogisch, maar dit gaat je vast wennen.

Probeer het maar gewoon en je zult zien dat het niet zo moeilijk is dan dat je in eerste instantie denkt.

 

Deze methode werkt in elke app waar je teksten in kan tikken en bewerken. Ik heb de Mail-app als voorbeeld genomen, omdat ik daar de meeste vragen over krijg.

 

Binnenkort komt er ook nog meer uitleg over het navigeren met het toetsenbord binnen de iPad en iPhone.

Laatst vernieuwd: 29 Apr 2020 om 14:13