Oog voor Omgeving

Massavernietiging in en om ons huis

Het was wel even spannend de afgelopen dagen. We kregen afgelopen zaterdag bezoek en er werd ontdekt dat er in ons schuurtje, wat direct aan het huis vast zit, er ongeveer 45 zeer zwakke tot dode wespen op de grond lagen. Niet zo best natuurlijk, want waar komen die beestjes dan vandaan.

 

Eenmaal buiten in de achtertuin, werd het nest ontdekt. Bij de regenpijp tussen het huis van onze buren en ons huis, alleen het nest zat aan onze kant. Ik ben niet zo’n wespenliefhebber, dus werk aan de winkel.

 

De wespen die in de schuur lagen werden keurig 1 voor 1 naar buiten gebracht. Gelukkig waren ze erg zwak en waren ze dus rustig, alleen was het wel even een werkje om alle vriendjes van de wespen uit de schuur te halen.

 

Maandag belde ik de wespen-verdelger maar op. Die beestjes mogen voor mij wel een mooi leven hebben, maar niet in of bij ons huis.

 

Gelukkig kon de Waspbuster gisteren al komen. Hij kwam al fluitend bij ons huis, dus hij had er echt zin in om de streepjesjasvliegers aan te pakken. We vertelden er wel bij dat we allebei zeer slechtziend zijn, maar dat ik wel het nest kan aanwijzen. Ook vertelde ik de man dat er in de schuur al heel wat zwakke en dode wespen op de vloer lagen en ook op de zolder vonden we wat verzwakte wespen.

 

Hij liep fluitend weer naar zijn auto en kwam terug met een apparaat waarmee hij met een soort buis makkelijk vanaf de grond bij het nest kan komen om er een gezellig goedje in het nest te spuiten. De gehele operatie duurde iets van 20 minuten.

 

De man vertelde ons dat het nest niet meer gebruikt zal worden komend jaar. De wespen die er op het moment van het bestrijden in het nest zaten, sterven binnen een paar uur. De vriendjes die nog buiten zijn en later in het nest binnenvliegen, sterven dan alsnog. Er zitten honderden wespen in zo’n nest. Dus foute boel zeg maar. Gelukkig is de operatie geslaagd. Vanmiddag keek iemand nog even of er nog druk vliegverkeer bij het nest aanwezig was, maar dit was dus niet het geval. Af en toe hebben we het idee dat er nog 1 of 2 aanwezig zijn, maar die sterven ook nog wel.

 

We hebben trouwens wel garantie op deze operatie. Als er binnen een korte tijd nog steeds agressieve wespen rondvliegen, komen ze nogmaals langs om het nog een keer uit te voeren. Zo’n eerste actie zoals afgelopen woensdag kostte ons €90.- maar zo’n tweede keer kost dan niks. Tuurlijk hopen we dat het niet meer nodig is, maar we blijven nog wel op onze hoede. Ik loop het liefst op blote voeten door het gehele huis, maar voorlopig doe ik dat maar even niet.

 

Wij hebben dus een behoorlijke slachtpartij aangericht in het wespenland. Wel sneu voor de beestjes, maar wij voelen ons tenminste weer veilig in eigen huis.

 

Als dagafsluiting heb ik wel een geinig liedje uitgezocht. Uiteraard over de wesp.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Het Wespenlied.

Laatst vernieuwd: 09 Nov 2023 om 22:33

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!