Laat voor mij de zon altijd maar schijnen

Het is vandaag 7 oktober. De dag dat ik dacht de wereld te kunnen gaan bewonderen met mijn eigen ogen.

 

Vanmiddag ging ik dan eindelijk naar Pearl in Leek om voor mij een nieuwe zonnebril uit te gaan zoeken. Daarvoor had ik een drietal weken een afspraak gemaakt om dit in alle rust te gaan uitzoeken.

 

Eenmaal binnen werd er eerst gekeken naar mijn visus. De scherpte was via een bepaald meetinstrument al te bepalen. Mijn kin legde ik op een steuntje. Tijdens de meting hoorde ik allerlei bliepjes en piepjes, en zag ik een bepaalde stip in het midden, waar ik naar moest blijven kijken.

 

Na deze meting, ging ik naar achteren en werd er gekeken wat ik nog kon waarnemen. Dit viel bijzonder tegen. Ik kreeg allerlei glaasjes voor mijn ogen. Ik moest zelf bepalen wanneer ik iets beter kon zien bij een bepaalde sterkte aan glas en zo kreeg ik meerdere scherptes te zien. Nou ja, zien? Ik kon het niet onderscheiden. Er werd gevraagd of ik ook het letterbord kon zien hangen. Dat lukte me niet. Dus de letter K heb ik gemist. Ook de aantal vingers die de beste man voor mijn ogen liet zien, kon ik niet waarnemen. Mijn gezichtsveld is dus super beroerd te noemen.

 

Eenmaal deze zware tests gedaan te hebben, kreeg ik een donker glas voor mijn ogen. Daar bleek ik veel beter mee te kunnen waarnemen. Ok. Het is niet wat je denkt. Ik kan er nog steeds weinig mee zien, maar ik zag wel meer contrast.

 

Met dit gegeven gingen we eindelijk een montuur uitzoeken en na drie te hebben bekeken en gevoeld, heb ik een prachtig montuur gevonden. De glazen zijn 75% verdonkerd en gepolariseerd en op sterkte. Ik kreeg ook nog een leuke korting, en zo kwam ik op het juiste montuur uit en de bijpassende glazen.

 

Ik blij. Ik merkte dat ik met het gepolariseerde glas een stuk meer contrast kon waarnemen. De sterkte is niet verslechterd, althans het verschil was simpelweg niet te meten. Over ongeveer 3 weken mag ik hopelijk alles weer zien van Pearl. Althans, iets beter dan dat ik nu doe, als het om het contrast gaat.

 

Het montuur is zwart van kleur. Voelt goed stevig aan en het zonlicht kan niet langs het montuur glippen, want het staat zodanig op mijn neus, dat mijn ogen goed worden afgesloten omtrent het strooilicht.

 

Al met al ben ik erg blij met mijn keuze. Bruin glas, 75% verdonkerd, gepolariseerd en een prachtig zwart montuur. Zodra ik de bril heb, laat ik hiervan een foto maken met de bril op mijn neus. Dus ik waarschuw je alvast, want je krijgt mij dan er gratis bij. ;)

 

Het enige smetje van vanmiddag is wel, dat ik nu pas heb gemerkt hoe vreselijk beroerd ik eigenlijk kan zien. Dat wist ik eigenlijk wel, maar doordat ik nu de testjes heb gedaan, merk ik pas hoeveel gezichtsveld ik eigenlijk kwijt ben.

 

In ieder geval mag voor mij over 3 weken de zon voor altijd blijven schijnen. Met zo’n mooie en op maat gepaste zonnebril, kan ik me weer goed navigeren. door de openbare ruimten.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Nik Kershaw - I won’t let the sun go down on me.

Laatst vernieuwd: 07-10-2021 om 22:22

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!