Kanonskogel van Bommen Berend gevonden

Hennie Lasker en ik op het dak van Het Forum.Vandaag heb ik samen met de Oogvereniging Regio Groningen Het Forum bezocht aan de Nieuwe Markt te Groningen. Het was een hele bijzondere rondleiding.

 

We verzamelden ons bij de ingang en rond 11:00 uur begon dan de rondleiding. We hadden een hele leuke gids. Hij kon het allemaal erg leuk en informatief vertellen.

 

Het gebouw heeft 10 verdiepingen. De roltrappen zijn in de grote hal allemaal wel te zien. Het lijkt op een tekening van Escher. Het onmogelijke is dus wel degelijk mogelijk in Het Forum Groningen. We begonnen bij de eerste verdieping. De kinderboekenafdeling. Wat blijkt. Het Forum is eigenlijk een hele grote bibliotheek. Elke verdieping heeft wel zijn eigen thema. Dus de kinderboekenafdeling zit dus op de eerste verdieping. De gids kon ons vertellen dat de boekenkasten, op een geniale manier zijn gemaakt. De kasten zijn opgebouwd uit een soort puzzelstukjes. Ook de boeken zijn in een soort gaas neergezet. Deze kasten blijken aardbevingsbestendig te zijn. Ze vallen dan nooit om en zo wordt het voorkomen dat de boeken elkaar kunnen omstoten als dominostenen. Werkelijk prachtig bedacht. De afdeling is van alle gemakken voorzien. Zeker voor de kinderen een prachtige omgeving.

 

Daarna gingen we met de langste roltrap van het gebouw van verdieping 1 naar 3. Verdieping 2 is puur voor de vergadertijgers en niet voor de gewone bezoeker. Op de derde verdieping kwamen we in de horror en misdaadboeken terecht. Ook erg mooi allemaal. Zo kom je in een donkere ruimte, waar onder andere vleermuizen hangen, de typemachine van The Shining is er te vinden, de loep van Sherlock Holmes met zijn hoed en dergelijke en er staat zelfs een poolbiljarttafel in deze ruimte. Je kunt de ballen huren en dan daar ook heerlijk een potje poolen. Dit vind ik eigenlijk wel 1 van de mooiste ruimtes.

 

Daarna gingen we naar verdieping 4. Als ik me goed herinner is dat de bioscoop. Daar zijn 5 zalen en de grootste zaal worden de wat grotere filmproducties gedraaid. Momenteel draait daar ook ‘No time to die’ van James Bond. Maar je moet deze bioscoop vergelijken met Het Filmhuis wat ooit in de Poelestraat heeft gestaan, dus de wat kleinere producties. Het leuke is ook dat de bar is opgebouwd uit filmblikken.

 

Op naar verdieping 6. Ook weer een leuke roltrap, alle roltrappen zijn trouwens goed te betreden. Daar is onder andere het stripmuseum gevestigd. Ook kun je hier de Bommel afdeling vinden van Maarten Toonder. Ook Groningse boeken kun je hier vinden. Ook allemaal weer prachtig ingericht. Er hangt ook een Gronings gedicht aan de muur van Simon van Wattum. Dit werd door 1 van onze groepsleden mooi voorgelezen.

 

Verdieping 8 is ook wel bijzonder. Techniek en computer games zijn hier volop aanwezig. Wat wel grappig is dat onze gids vertelde dat er een LP-speler in de vitrine staat. Wij riepen bijna gezamenlijk, pick-up, of platenspeler, maar de gids die we hadden is nog zo’n jong broekie, dat hij die LP-speler nogal een oud ding vond.

Verder is er op deze afdeling ook een mooi systeem, waar je zelf kunt kiezen welke tijd van de stad Groningen je terug wilt kijken. Dus druk je op de knop Tweede Wereldoorlog, krijg je een stadsplattegrond te zien uit die tijd en ook wat beelden uit die vreselijke tijd. Verderop staat er een vitrine met de kanonskogel van Bommen Berend. Deze is gevonden tijdens het archeologisch onderzoek wat is gedaan voor de bouw van Het Forum. Ook een metalen bord, dat in de oorlog op de Martinitoren heeft gestaan, zit een kogelgat in, dat is ontstaan tijdens de bevrijding van WOII. Allemaal zeer bijzonder en mooi dat het bewaard is gebleven. Ook werd verteld dat Het Forum op de plek staat, waar ooit het Scholtenhuis heeft gestaan. De meest vreselijke plek van de stad in de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

 

Daarna gingen we naar verdieping 10. Verdieping 9 werd overgeslagen, want daar mogen alleen de systeembeheerders en andere techneuten van het Forum komen. Daar staan namelijk alle servers en andere nutsvoorzieningen binnen dit grote gebouw. Tijdens de roltraprit hoorde ik zelfs de koeling draaien van de serverruimtes. Koeling? Nou, ik kreeg heel kort even een warm gevoel, daar ik bijna 30 jaar systeembeheerder ben geweest. Dus zelfs voor mij een beetje nostalgie in Het Forum. ;)

Op verdieping 10 is het een studentenbal. Daar liggen heel veel studieboeken. De boekenkasten zijn zo neergezet of je in een doolhof terecht komt. Ik zei nog, als je zo diep in een boek heb zitten lezen, weet je bijna de uitgang niet meer. ;) Maar ook deze ruimte is prachtig.

 

Daarna gingen we letterlijk het dak op. Dat was nog wel een dingetje. De trap naar boven, dat is al buiten, is toch wel een beetje link. Middenin heb je een leuning, maar aan de uiteinden, dus aan de rand van de trap, staat geen muurtje of zo. Dus als je niet goed oplet, kukel je zo naar beneden. Het is allemaal goed gegaan en we konden bovenop het dak de gehele stad overzien. Dit zal wel prachtig zijn, maar door mijn slechte zicht, kreeg ik hier niet veel van mee. Dat geeft niet, want de indrukwekkende omgeving gaf me wel het trotse gevoel dat ik een Groninger ben. Ik stond immers op een prachtig architectonisch gebouw in de mooiste stad van Noord-Nederland.

 

Na dit alles gingen we per lift naar beneden. Dit ging super snel. Alleen merkte je niet eens dat je al beneden bent, want je voelt helemaal niks. De omroepinstallatie zei opeens dat we op de begane grond waren.

 

Het was een prachtige bezichtiging. Misschien heb ik de verdiepingen in dit verhaal wat door elkaar gehaald, maar ach, het gaat om het idee. De gids kon het hartstikke leuk vertellen en hield rekening mee dat we niet alles konden zien, maar wel aanraken. Alleen dat aanraken lukte vaak niet, vanwege dat de kwetsbare voorwerpen in vitrines waren neergezet, wat ik dan weer logisch vind.

 

Na deze happening, gingen we lunchen in Grand Café Time-out. Dit was ook genieten. De lunch was voortreffelijk en ik zag mijn lieve Anne ook weer. Zij ging niet mee naar Het Forum, maar was gelukkig wel bij deze lunch. Rond 15:00 uur moesten we lopend van de Poelestraat naar de Oosterstraat, daar de taxi niet in de Poelestraat mocht komen. Alleen was de Oosterstraat weer afgesloten voor het verkeer, daar de intocht van Sinterklaas daar ook langs kwam. Dus konden we weer door de gehele Poelestraat naar de Poelebrug, en daar stond Henk van Taxi Nuis ons al op te wachten om ons mee te nemen naar Tolbert. Geert heeft ons hier bijzonder prettig en goed begeleid naar de taxi. Daarvoor nog onze hartelijke dank.

 

Rond 15:45 uur waren we wel thuis en gingen daarna ook even 2 uurtjes pitten. We waren wel moe en zeker na zo’n drukke week, was ik er ook echt even aan toe.

 

Als dagafsluiting heb ik een hele bijzondere gevonden. Dit keer geen muzikale, maar een film. Van Olivier B. Bommel. Als je begrijpt wat ik bedoel.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Film: Olivier B. Bommel - Als je begrijpt wat ik bedoel.

Laatst vernieuwd: 20-11-2021 om 22:22

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!