Oog voor Omgeving

Ik blijf gewoon alles zien, alleen op mijn eigen manier

Zo jullie hebben vanmiddag kunnen lezen in mijn blog, was ik vandaag naar het UMCG voor mijn anderhalf jaarlijkse oogzenuwcontrole. Zo’n controle zet je wel aan het denken.

 

Ik ben sinds 2010 voor mezelf zichtbaar slechtziend geworden. Toen begon ik in mei dat jaar met een taststok te lopen. Puur om aan dat ding te wennen. Ik had toen nog iets van 50% zicht. Dus niet echt een taststok nodig, maar vrienden en collega’s vertelden me wel dat ze konden merken dat ik veel meer met vertrouwen rondliep dan zonder die stok.

 

Het werd ook allemaal goed ontvangen. Ik heb nooit, tot op de dag van vandaag, gemerkt dat ik me moest schamen voor mijn visuele beperking. Ik blijf altijd optimistisch en dus ga ik gewoon door met de dingen die ik dagelijks tegenkom.

 

Alleen zo’n ochtend als vandaag kwam het achteraf toch wel binnenzeilen. De arts zei letterlijk dat mijn zicht erg slecht is. Dat het amper te meten is hoeveel ik nog kan waarnemen.

 

Tijdens de terugreis dacht ik aan deze opmerking. Hoe zou het zijn dat ik voor even weer 100% kon zien. Ik zat in de taxi en keek naar buiten. Ik weet niet eens of er ook koetjes buiten in de wei staan, of dat de velden er prachtig bij staan, dat het druk is op de A7 tussen Groningen en Leek, of dat het bewolkt is of dat de lucht prachtig blauw is. De zon scheen vanmorgen wel. Dat kon ik nog net zien, maar voor de rest is het maar gokken hoe de omgeving er uit ziet. De binnenstad van Groningen ken ik alleen maar in de situatie als ongeveer 8 jaar geleden. Hoe het Forum Groningen eruit ziet, geen idee. Zo ook in Leek. Er rijst een gehele nieuwe wijk op in Leek. Geen idee of dat er mooi uit komt te zien, want dat kan ik simpelweg niet meer waarnemen.

 

Wees gerust. Ik ben nog steeds dezelfde Bert. Ik ben ongelofelijk gelukkig. Prachtig leven, schitterende vrouw, mooi huis, kan mezelf goed redden, alleen af en toe vliegt het me aan dat ik zo’n slecht gezichtsvermogen heb.

 

Ik blijf een optimist. Alleen word ik af en toe wat angstig hoe het over 5 jaar zou zijn. In ieder geval nemen mijn ogen mijn geluk niet af. Ik ben gewoon ontzettend blij met de situatie waar ik me nu in bevind.

 

Wat dat betreft blijf ik altijd alles zien, alleen dan op mijn eigen manier.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Johnny Nash - I can see clearly now.

Laatst vernieuwd: 22 Jan 2021 om 23:56

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!