Oog voor Omgeving

Het werken met de iPad en iPhone zonder Thuisknop

Bij de nieuwste Ipads en iPhones heb je geen Thuisknop meer. Je kunt namelijk met een  bepaalde veeg-techniek het scherm zo bedienen als of je wel een Thuisknop hebt.

 

Het vegen over het scherm is wel even wennen, maar heb je het eenmaal onder de knie, gaat het super eenvoudig. Hieronder volgt een uitleg hoe en wanneer je deze veeg-techniek nodig hebt.

 

Het ontgrendelen van je iPad of iPhone:

Als je de iPad of iPhone hebt vergrendeld ga dan met je vinger vanaf de onderrand verticaal naar boven tot je een tweede toontje hoort. Bij het tweede toontje haal je de vinger van het scherm. Je krijgt dan de mogelijkheid om je toegangscode in te voeren en daarna  kom je in het beginscherm terecht.

 

Vanaf een app meteen naar het beginscherm:

Stel je zit in de Mail-app. en je wilt dan het begin scherm tevoorschijn halen, ga dan vanaf de onderrand met je vinger verticaal naar boven tot je 1 toontje hoort. Bij het eerste toontje haal je je vinger van het scherm en je komt dan in het beginscherm terecht.

 

De Appkiezer openen:

Als je de App-kiezer op het scherm wilt toveren, ga je vanaf de onderrand verticaal naar boven tot je het derde toontje hoort. Haal je de vinger van het scherm na het derde toontje, krijg je een overzicht van alle openstaande apps en kun je de gewenste app kiezen om er mee te gaan werken..

 

De Doc tevoorschijn halen binnenin een app:

Stel je in de Mail-app en je wilt naar een andere app die in de Doc staat, kun je met je vinger vanaf de onderrand verticaal naar boven tot je het 2e toontje hoort, maar je laat je vinger op het scherm staan en veegt dan meteen weer verticaal naar beneden, en daarna haal je de vinger van het scherm. Dan krijg je meteen de Doc te zien en kun je de gewenste app kiezen.

 

Deze veeg-techniek werkt zowel met als zonder de VoiceOver en werkt pas vanaf iOS13.

Laatst vernieuwd: 12 Dec 2020 om 17:12