Oog voor Omgeving

Het ontstaan van Oog voor Omgeving

Het eerste uiterlijk van de website The Arpegiator.Het is meer dan 3 decennia geleden, dat ik begonnen ben met computerwerk. Vanaf augustus 1987 begon het allemaal.. Dit stukje gaat over me zelf. Wat ik zoal gedaan heb in al die jaren, wat met computers te maken heeft Van MS-DOS 5 naar Windows 8 en sinds mei 2013 OSX, het besturingssysteem van Apple. Een heel verschil. In al die jaren is heel wat veranderd. De computer is nu niet meer weg te denken uit onze maatschappij, terwijl het pas in de helft van de jaren 80 van de vorige eeuw, de eerste personal computers aan particulieren werden verkocht voor heel veel geld.

1987: Bert maakt kennis met de computer.

Het begon allemaal op de MTS in Stadskanaal. Ik zat in het 2de jaar van de MTS Elektronica en theoretisch was alles dik in orde, alleen de praktijklessen waren niet zo best. Het solderen van printplaten was voor mij niet weggelegd. Mijn motoriek was onvoldoende.

Ik had op de MTS ook computerlessen. 1 uurtje in de week en het was geen verplicht vak. Dus ik hoefde daar geen examen in te doen. Ik had van de 23 verplichte examenvakken op alle theoretische vakken een voldoende, maar de computerlessen had ik als eindcijfer een 3. Dus erg laag. Omdat het derde jaar van de MTS een stagejaar was, heb ik besloten om wat anders te gaan zoeken. Ik vond de computerlessen wel interessant, maar omdat het dus geen verplicht vak was, bestede ik daar totaal geen aandacht aan. Ik had besloten om toch iets te gaan doen met computers. De decaan van de MTS vond dat niet echt een slim idee, maar ik hield mijn poot stijf en ging in augustus 1987 beginnen met een computeropleiding.

 

De computeropleiding heb ik perfect doorlopen. Ik had daarvoor nog nooit met computers gewerkt. Ik had thuis zelfs nog geen PC. Die dingen waren toen nog erg duur.

In augustus 1988 begon ik met de stage. Ik moest daar een PC-netwerk opbouwen. Ze hadden daar een netwerk die draaide onder het IBM S-36 systeem. De stage duurde maar een half jaar. Ik kon na mijn stage bij het bedrijf blijven werken.. Dat was erg handig, want op die manier kon ik mooi het netwerk aldaar verfijnen en kon ik ook mijn ervaringen verder opbouwen. Na de studie die ik met succes had afgerond, heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt. De stage die ik had, was bij het SMDOG te Winschoten. Dat was een stichting die zich bezig hield met thuiszorg en maatschappelijk werk. Nadat ik het PC-netwerk daar had afgerond, begon ik een PC-Privé project op te zetten. Dat was een groot succes. Bijna iedere collega deed wel mee. In die tijd was WordPerfect 5.1 net uit. Ik had me daar in verdiept en gaf daar verschillende cursussen in. Elke cursus bestond uit 10 lessen van elk 2 uurtjes. Ik had een eigen handboek geschreven en bedacht ook mijn eigen examens.

 

Die WordPerfect-cursussen waren een groot succes, want ik heb dat tot 1993 gedaan.

De SMDOG zat in Winschoten. Zo had Veendam ook een eigen stichting die zich met het zelfde vakgebied bezig hield. Dus thuiszorg en maatschappelijk werk. Doordat het een groot succes was in Winschoten, was de stichting in Veendam ook erg in mij geïnteresseerd. Stichting 70 heette die stichting.. Die hadden ook het zelfde IBM S-36 systeem en die heb ik ook omgezet naar een PC-netwerk. Ook daar gaf ik later WordPerfect 5.1 cursussen.

Nadat ik weer weg moest bij Stichting 70, bleef ik die WordPerfect 5.1 cursussen geven. Zo heb ik bij Het Klaverblad meerdere cursussen gegeven.

1991: BBS (Bulletin Board System): De geboorte van The Arpegiator.

Het logo wat ik gebruikte als advertentie The Arpegiator.In 1990 kocht ik een modem voor mijn PC. Met het modem kon je bellen met andere computers. Ik wilde een BBS beginnen. Een BBS (Bulletin Board System) is een systeem, waar mensen op mijn eigen PC kunnen inbellen om informatie te kunnen lezen over een bepaald onderwerp en ook om bestanden of programma’s te kunnen downloaden.. In 1991 ben ik een poosje bezig geweest om zoiets in elkaar te knutselen en op 1 oktober 1991 was het dan zo ver. The Arpegiator was geboren.

 

Toen ging de boel online. De meeste BBSen waren 24 uur per dag online. Maar omdat ik nog thuis woonde bij mijn ouders en we maar 1 telefoonlijn hadden, begon ik eerst met een kortere online tijd. Ik begon vanaf 22u00 tot 7 uur in de ochtend.

Het BBS liep echt als een trein. Al gauw waren de online tijden te krap. Ik nam een extra telefoonlijn en vanaf dat moment ging mijn BBS ook 24 uur per dag draaien en 7 dagen in de week. Het BBS was zo’m groot succes dat ik ruim 70 inloggers per dag had.

Het BBS werkte net zoiets als op een netwerk. Je moest je aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord. Na het aanmelden kon je beperkt gebruik maken van het BBS. Dus je mocht maar een half uurtje gebruik maken van het systeem per dag en je kon ook niet alles zien. Mijn BBS had ook een specialisme. Ik gaf de Jean-Michel Jarre Fans veel info over Jarre. Als je lid was van de fanclub had je veel meer rechten, als dat je geen fanclublid was. Ik werkte nauw samen met de Nederlandse Jarre Fanclub en daardoor was mijn BBS ook zo druk bezocht.

Logde je dus in als nieuwe gebruiker, kreeg je bepaalde startersrechten. Kwam je voor de 2de keer terug, had je al meer rechten.

Ook had ik mijn BBS totaal geautomatiseerd. Alles ging vanzelf. OK. Je moest het eerst wel in elkaar zetten, via batchfiles, maar meerdere BBSen hadden interesse in het volledig geautomatiseerde BBS. Zo heb ik meerdere mensen geholpen om een BBS op te zetten. Je kon eigenlijk goed zien, dat het deels door mij was gemaakt. Daar was ik wel een beetje trots op.

Dit alles speelde zich allemaal af in Hoogezand. Het BBS was internationaal, maar was in Hoogezand gestationneerd.

 

In 1994 ging ik verhuizen naar Nieuw-Weerdinge. Toen kwam de klad er in. Ik zat qua telefoonverkeer erg ongunstig (klein lokaalgebied) en sommige mensen waren me ook gewoon kwijt, die hadden de verhuisberichten niet gezien op het BBS.

Omdat in 1996 er maar weinig gebruikers waren, heb ik na precies 5 jaar BBS de stekker er uit getrokken. Op 1 oktober 1996 was de laatste online dag. Voor de vaste gebruikers was het jammer, maar ik vond het niet meer leuk dat er zo weinig mensen inlogden..

Ik vond de BBS tijd het mooiste computertijdperk in mijn computerleven. Heel veel kennis opgedaan in MS-DOS, want toen had je nog niet echt een goeie Windows. Ook de contacten met andere BBS-beheerders waren erg leuk. Ik had een landelijk mailnetwerk opgezet, dat heette SWB-net. Dat was een mailnetwerk die in elke provincie van het land wel een steunpunt had. We hadden ook eens in de 2 maanden een vergadering. Elke vergadering werd elders gegeven. Zo kwam ik dus wel in elke provincie. Het SWB-net was ook een groot succes. Er waren een 50 tal BBSen op aangesloten.

Toen ik er mee stopte, moest ik uiteraard wel wat regelen. Ik was de HeadQuarter (HQ) en die moest naar een ander BBS. Het SWB-net heeft nog een kleine 4 jaar gedraaid, maar daarna was het doodgebloed. De hele BBS-wereld stortte in, want het internet was in opmars. Daarmee kon je veel sneller een breder publiek benaderen.

Zo is het idee ontstaan om een website te bouwen. Op die manier kon ik in eigen tijd een eigen website bouwen. Mijn website bestaat nu sinds 1996 en heette uiteraard ook The Arpegiator. Maar sinds 29 augustus 2013 is de naam veranderd in Oog voor Omgeving.

 

Mijn Macbook Pro en iPad met op het scherm de site tot 2015.Ik heb altijd zelf mijn eigen website gebouwd. Ik gebruikte daarvoor het pakket Adobe Dreamweaver. Dat was erg leuk om te doen, alleen doordat het beheren van deze eigen gebouwde site steeds moeilijker werd, vanwege mijn slechtziendheid, heb ik sinds 23 oktober 2019 deze website online staan. De site is ontworpen door Yze Web Diensten uit Leek. Dus een echt digitaal streekproduct. Voordat de site online ging, zijn mijn ideeën die ik in mijn hoofd had zitten, perfect uitgewerkt door Yze Web Diensten. Het beheren van deze website is nu zo mooi te doen, daar het CMS perfect toegankelijk is voor mij als slechtziende. Het team heeft er echt een prachtige site van gemaakt en ik ben er ook erg trots op.

 

Zo voel ik me helemaal vrij om wat te schrijven en ik heb ook het prettige gevoel dat iedereen mijn website kan bezoeken, want deze site is natuurlijk ook goed toegankelijk gemaakt.

 

Zo hebben jullie, en ik zelf ook natuurlijk, er veel plezier in om mijn Oog voor Omgeving te blijven bezoeken.

Laatst vernieuwd: 09 May 2020 om 17:31