Oog voor Omgeving

Het in gebruik nemen van je Apple Airpods

De Airpods met Oplaadcase.

Wil je de Apple Airpods 2019 voor het eerst gebruiken en aansluiten op je iPhone en je weet niet precies hoe het in zijn werk gaat, kun je hieronder alles lezen hoe je de eerste fases door kunt komen. Deze instructie gaat er van uit dat je de VoiceOver van je iPhone aan hebt staan.

 

Als je de Airpods uit de verpakking hebt gehaald, kom je de Oplaadcase tegen. Dat is een klein plastic bakje met een dekseltje.

 

Als je voor de eerste keer de Airpods gaat gebruiken, moeten jouw iPhone en jouw Airpods even kennis met elkaar maken.

 

Dat doe je als volgt:

Ontgrendel je iPhone. Doe daarna het dekseltje open van de Oplaadcase en laat de Airpods in de Oplaadcase zitten. De iPhone reageert meteen en vraagt of je deze Airpods aan je iPhone wilt gaan verbinden. Tik dan dubbel op ‘Verbinden’ en de verbinding is gerealiseerd. Nog even op de knop ‘Gereed’ dubbeltikken en je kunt er mee aan de slag.

 

Nu kun je de Airpods gebruiken. Stop ze maar in je oren en je hoort meteen een toontje. Dat toontje geeft aan dat je Airpods actief zijn op je iPhone. Alles wat je nu aanraakt op het scherm, hoor je de VoiceOver meteen door je Airpods praten.

 

Het aannemen en verbreken van een telefoongesprek.

Als de telefoon gaat, hoef je alleen maar te dubbeltikken op 1 van de oortjes, en het gesprek wordt aangenomen. Zo verbreek je ook weer de verbinding, door op 1 van de 2 Airpods dubbel te tikken.

 

Stel je telefoon gaat over. Je hebt je Airpods nog in de Oplaadcase zitten. Kun je de Airpods uit de Oplaadcase halen en als je ze in je oor hebt gestopt, en dubbeltikt op 1 van de oortjes, dan wordt alsnog de telefoon aangenomen.

 

Je bent trouwens niet verplicht om beide oortjes te gebruiken. Zowel tijdens een telefoongesprek, als opdrachten geven via Siri, kan met 1 oortje. Of het nu links of rechts is, dat maakt niet uit, althans in de standaard instellingen. Ook als je 1 Airpod in gebruik hebt, hoor je de  muziek  toch in stereo binnen die ene Airpod.

 

Siri.

Met ‘Hey Siri’ kun je met behulp van de Airpods super snel en gemakkelijk opdrachten uit laten voeren. Bijvoorbeeld als je zegt, ‘Hey Siri, Bel Persoon’ dan geeft Siri de opdracht om die persoon te gaan bellen.

 

Airpods instellen op jouw wensen.

Je kunt de instellingen van de Airpods ook aan je eigen wensen instellen.

Ga daarvoor naar: Instellingen > Bluetooth. Je ziet dan de term ‘Airpods van Naam’ staan. Als je de VoiceOver aan hebt staan, veeg je met je vinger van boven naar beneden tot je ‘Meer info’ hoort.

Je komt dan in de Airpods-instellingen terecht.

Hier kun je het gedrag van de Airpods inregelen zo jij het wilt hebben.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat als je muziek aan het beluisteren bent, dat je dan dubbeltikt op je rechter Airpod, dat de muziek dan naar de volgende track gaat, en als je links dubbeltikt  op je linker Airpod, dat de muziek dan naar de vorige track gaat.

 

Als je nu je Airpods in je oren stopt, of maar eentje, dan hoor je een toontje. Dat betekent dat het systeem meteen detecteert dat er 1 Airpod in je oor zit. Super handig natuurlijk, maar wil je dit uitschakelen, dan kun je de optie ‘Automatische oor detectie’ uitzetten.

 

Het gebruik van de microfoon.

Je hoeft dus niet altijd je 2 Airpods tegelijk te gebruiken. Standaard staat de microfoon zo ingesteld, dat het niet uitmaakt welke Airpod je in je oor hebt zitten. Het systeem bemerkt meteen dat je bijvoorbeeld alleen de linker Airpod gebruikt. Dit kan handig zijn, want als je willekeurig een Airpod pakt, dus of links of rechts, dan hoef je er tenminste niet over na te denken.

Je kunt echter er ook voor kiezen om standaard alleen de linker Airpod in te stellen voor gebruik van de microfoon. Dat kun je doen in de Airpod-instellingen onder de optie ‘Microfoon’. De opties die dan in het scherm verschijnen spreken dan wel voor zich.

 

De Airpods werken zeer prettig. Zeer goeie geluidskwaliteit, licht in gewicht en ze zitten heerlijk.

 

De Airpods werken ook prima op de iPad, met dezelfde instructies als hierboven.

 

Hopelijk kun je wat met deze instructies. Ik wens je in ieder geval er veel succes en plezier mee.

Laatst vernieuwd: 30 May 2020 om 17:32