Oog voor Omgeving

Hesje

Het hesje van de Oogvereniging.Het is vandaag een wonderlijke dag. Ik was vandaag voor het eerst weer eens naar een fysieke vergadering in Groningen-stad. Daar hebben we zeer belangrijke dingen besproken en ik ben blij dat ik weer eens in de mooie stad van het noorden ben geweest.

 

Ik werd keurig opgehaald door een collega en we waren keurig op tijd. Ik werd opgehaald, omdat het vervoer per taxi nog steeds niet lukt, en door de attente actie van mijn collega, was het wel mogelijk om bij deze vergadering aanwezig te zijn.

 

Eenmaal weer thuis, las ik een prachtig bericht van de gemeente Westerkwartier. Dus van een officieel orgaan. In dat mailtje stond, dat ik nu wel naar familie en vrienden kan reizen per regiotaxi. Wel met die verstande dat ik bepaalde regels in acht neem, zoals zelfstandig de taxi in gaan, genoeg afstand houden van de dienstdoende chauffeur en dat ik bij aankomst desnoods wordt geholpen door de mensen waar we op bezoek gaan.

 

Nou dat gaat me echt wel lukken. We mogen ook met ons tweetjes zo’n rit maken, dus kunnen we eindelijk weer eens naar onze vrienden binnen onze regio. De Valys valt daar buiten, maar daar verwacht ik binnenkort ook bericht van.

 

Ik heb na het bericht van de gemeente, de instanties gemaild, zoals de Oogvereniging Groningen, Taxi Nuis, Zorgbelang en wat verdere zakelijke relaties om hun op de hoogte te brengen op dit nieuws. Dus toch een klein feestje, mag ik wel zeggen. Zo heeft zo’n mailtje, dat ik vorige week maandag verstuurde, toch effect gehad.

 

Na deze mail, kreeg ik ook een mailtje van de landelijke Oogvereniging. Dat sloeg bij mij nogal in als een overbodige mededeling. Je kan sinds vandaag een hesje bestellen die je kunt aantrekken waarop de tekst staat: ‘Ik zie je niet. Houd je afstand’. Ook staat er het logo van de Oogvereniging op dat hesje. Als lid kun je het gratis bestellen, maar als niet-lid kun je voor €7,50 het alsnog bestellen. Als je nog lid wordt, kun je het hesje nog wel gratis ontvangen.

 

Nu denkt de Oogvereniging kennelijk dat ik met zo’n hesje ga lopen. Nou, dacht het niet. Ik ben al goed herkenbaar door middel van mijn taststok en hier in Leek, begrijpen ze wel dat die 1,5 meter voor ons lastig in te schatten is.

 

Mijn punt is eigenlijk. Dat ik de landelijke Oogvereniging alleen maar over die 1,5 meter hoor spreken. Over het onmogelijk. kunnen reizen per OV, regiotaxi of Valys, hoor je ze niet. Ze kunnen goeie reclame maken voor zichzelf, maar ik verwacht eigenlijk meer actie dat ze met bijvoorbeeld de NS, alle busmaatschappijen en taxibedrijven gaan praten om weer normaal te kunnen gaan reizen met de trein, bus of taxi’s. Het blijkt voor wat betreft de taxi’s dat per gemeente de regels anders worden gehanteerd omtrent die regiotaxi. Bij de ene gemeente kun je alleen maar reizen voor de noodzakelijke ritten, en in de andere gemeente kun je altijd en nog steeds met de taxi naar je familie en vrienden. Daar kan de Oogvereniging toch veel meer over gaan onderhandelen, als een hesje ontwerpen voor die 1,5 meter maatschappij.

 

Nu lijkt het net of ik steeds meer tegen de Oogvereniging ga ageren. Dat is niet zo. Alleen vind ik het jammer dat ik niks lees omtrent dat openbaar reizen. Het gaat in de campagnes alleen maar over die 1,5 meter. Ook belangrijk, maar ondertussen kunnen slechtzienden en blinden niet openbaar reizen. Ook na 1 juni is het OV alleen maar bedoeld om voor noodzakelijke doeleinden met de trein of bus te gaan reizen. Laat staan dat je door de nieuwe aanpassingen, zoals in- en uitstappen van een trein of bus, je het lukt om dat zelfstandig te kunnen gaan doen. Zeker de trein. lijkt me nu erg lastig om als slechtziende of blinde te gaan gebruiken. Je hebt tegenwoordig een deur waar je alleen mag instappen en een deur waar je alleen maar mag uitstappen. Je leest zoveel verschillende verhalen over hoe een InterCity is ingedeeld, dat ik hierin de Oogvereniging in mis voor wat betreft de informatie. Wat me nog het meeste steekt, dat wij als mensen met minder zicht, afhankelijk zijn van dit vervoer. Nu kan ik dus niet met Anne naar het centrum van Leek per bus, daar de bus alleen voor noodzakelijke ritten geschikt is. Als de Oogvereniging er nu voor zorgt dat wij wel met de bus, trein, metro en dergelijke kunnen reizen, dan heb ik het idee dat we weer op de goeie weg zijn. maar kennelijk zijn die hesjes een stuk makkelijker te organiseren dan die regels binnen het openbaar reizen.

 

Ik ga dus echt niet zo’n hesje bestellen. zeker niet met die tekst die er op staat. De taststok is voor mij voldoende en ik loop niet rond als een reclamebord.

 

Daarom maar dit grappige liedje van André van Duin.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: André van Duin - Ta ta ta.

Laatst vernieuwd: 26 May 2020 om 21:28

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!