Oog voor Omgeving

Even alles opzij geschoven

Mijn AppleWatch schudde me wakker vanmorgen om 7:00 uur. Jaja, mijn wekkertje ging dus af. Het voordeel is dat Anne er niks van merkte, want door die trilling aan mijn pols, werd ik keurig wakker zonder lawaai.

 

Ik ging er zo vroeg af, vanwege dat ik om 9:00 uur bij P+R Hoogkerk moest zijn om een test te gaan doen omtrent de omroepinstallatie binnen en buiten de bus. De omroepinstallatie binnen de bus geeft dan per halte aan welke de eerstvolgende halte is, zodat we weten waar we precies zijn en de omroepinstallatie buiten de bus geeft aan welke bus precies voor je neus staat.

 

Deze test was reuze leuk om te doen. In Leek was het droog om 8:25 uur, toen ik naar de bushalte liep en eenmaal in Hoogkerk om 8:55 uur, sneeuwde het een klein beetje. Toen ik in de bus zat naar Hoogkerk, bemerkte ik meteen op dat de omroepinstallatie in die bus niet aan stond. Eenmaal aangekomen, gaf ik dat ook meteen door aan Richard, die de test van vanochtend leidde.

 

We zijn met een groepje van 8 mensen, inclusief mezelf, vanuit P+R Hoogkerk naar het hoofdstation Groningen gegaan. Je raadt het al, in deze rit was de omroepinstallatie in de bus wel ingeschakeld. Eenmaal uit de bus, gingen we bij meerdere buslijnen luisteren naar de omroepinstallatie buiten de bus. Dat viel wat tegen, want zoveel bussen hebben deze installatie nog niet geupdate. Daarover straks meer. Vanuit het hoofdstation zijn we naar de halte UMCG Noord gereden. Daar werden ook alle bushaltes keurig omgeroepen in de bus, behalve de halte Herenplein.

 

Eenmaal aangekomen bij UMCG Noord, werd er verteld dat als er een bus komt aan rijden, uit de blauwe route, dat er blauwe lampjes in het perron gaan branden, komen er bussen aanrijden uit de groene route, dan worden er groene lampjes in het perron aangezet. Dit vind ik wel erg handig, want ik kon nog net die kleurtjes zien. De blauwe route is lijn 3 naar Leek en lijn 4 naar Roden, en de groene was geloof ik naar Delfzijl. Vanuit UMCG Noord gingen we naar het kantoor van QBuzz om alle ervaringen te gaan evalueren. Ook hebben we daar de omroepinstallatie buiten de bus gehoord en dat werkt erg mooi. Je hoort dan altijd waar de vooringang is van de bus en uiteraard hoor je welke buslijn de bus heeft die dan voor je staat. Als slechtziende, zoals ik, vind ik dit een prachtig hulpmiddel. Zeker op een station, waar op 1 halte meerdere lijnen halteren, is het super handig dat de bus dit zelf aangeeft. De omroepinstallatie buiten de bus is alleen nog in de provincie Groningen en Drenthe beschikbaar als pilot. Als dit alles goed werkt, wordt de rest van Nederland hier ook mee voorzien.

 

De gehele sessie duurde iets van 2,5 uur. Voor mij ook weer een feest van herkenning, want ik heb in 1,5 jaar of zo niet meer in een bus gezeten. Het gekke is wel, dat ik gelukkig nog wel alles wist te vinden. Mijn halte in Leek, de bus zelf, het in- en uitcheck apparaat en het knopje om aan te geven dat je bij de volgende eruit wilt. Dat laatste was toch even een dingetje, want in de aller nieuwste bussen, zitten de knopjes op een hele andere plek als dat ik gewend was. Alleen had ik het wel vrij direct door.

 

Rond 12:00 uur was ik wel weer thuis. Wat opgewarmd, want het was waterkoud en rond 13:00 uur kwam Rosalien, onze huishoudelijke hulp. Dit was ook gezellig en toen werden we in de begin van de avond verblijd met de komst van Fons en Manuela. Fons belde me gisteravond onverwacht op dat ze vandaag wel even wilde langskomen. Dit is gelukt. Het was reuze gezellig. We hebben heerlijk gegeten bij Grand Italia in Leek en hebben elkaar weer even goed bijgepraat. Uiteraard over Paula, hun Franse Buldog gehad, maar ook over vele andere dingetjes. Over de verschillen in Duitsland en Nederland voor wat betreft de boodschappen, het wonen, het uiteten gaan in deze nieuwe ingewikkelde tijd. Het was wel een kort bezoekje, maar Fons en ik gaan elkaar verder de oren van de kop kletsen volgende week donderdag via Facetime. Ik wilde hem vanavond graag even mijn radiostudio laten zien, want Fons en Manuela zijn mijn vaste luisteraars van mijn radioprogramma, maar door drukte kwam dit er even niet van, vandaar dat we donderdag even een leuke rondleiding door mijn platenkast en radiostudio gaan maken en ik laat Fons ook kennis maken met mijn 2 stoere studiobewakers Gertjan en Hendrikjan.

 

Anne en ik vonden het geweldig dat Fons en Manuela de tijd namen om tussen hun drukke tijd door, toch even bij ons langs kwamen flitsen. Het was super mooi om ze weer te zien en te spreken. Echt geweldig.

 

Nu had Fons het er over dat Herman van Veen een geinig liedje heeft, waarin wordt beschreven dat je soms door alle drukke momenten door, toch even tijd moet maken om elkaar eens weer te zien. Dat was vandaag niet anders, maar wel super gaaf dat ze de tijd namen om bij ons op bezoek te komen. Dat noem ik pas echte vriendschap!

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Herman van Veen - Opzij.

Laatst vernieuwd: 03 Dec 2022 om 01:01

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!