Oog voor Omgeving

Een mooie dag op radio en TV

Gisteren was nogal een media dagje. Om 7u00 stond ik naast bed en rond 7u35 werd ik gebeld en om 7u40 was ik in de uitzending van het radioprogramma van zes tot Noord met Edwin Pasveer. Dit ging erg goed. Anne heeft het via WhatsApp nog even opgenomen en zo kon ik het zelf nog even terug luisteren. Om 12u00 werd ik ook nog gebeld door Joyce. Ze vroeg of ik ook voor de televisie hetzelfde verhaal wilde vertellen.

 

Het verhaal ging erom dat slechtzienden en blinden het erg lastig vinden om de deur uit te gaan, vanwege ze bang zijn om die 1,5 meter afstand houden niet kunnen inschatten. Ik vertelde dat ik me op een andere manier voorbereid op de looproute naar de supermarkt. Ik legde uit dat het verstandig is dat slechtzienden ook hun stok moeten gaan gebruiken, ook al hangt de stok over het algemeen ongebruikt thuis. Zo kunnen goedzienden rekening houden dat die 1,5 meter goed kan worden nageleefd, doordat de goedziende de ruimte voor je neemt. Ik legde verder uit dat wij als slechtzienden en blinden best geholpen kunnen worden als we even zoekende zijn om bijvoorbeeld de ingang van de winkel te vinden. Dat je niet de persoon moet aanraken, maar met goeie verbale aanwijzingen de juiste richting kan gaan aangeven. Dus pak niet zijn of haar arm, maar doe het met woorden, zoals links en rechts. Ook vertelde ik hoe ik mijn stok houd als ik even buiten de winkel moet wachten. Helaas mocht er in de supermarkt niet gefilmd worden, want de medewerkers van deze supermarkt helpen me ook in deze Coronatijd perfect. Dat wilde ik graag laten zien, maar dat lukte dus helaas niet.

 

Joyce van TV Noord en ik hebben er een leuke en zeker informatieve reportage van gemaakt en het resultaat is ook erg mooi geworden moet ik zeggen. De reportage duurde iets van ruim 3 minuten, maar we zijn toch wel iets van anderhalf uur bezig geweest met opnemen.

 

Om 13u00 stond Joyce voor onze deur. Geen handje schudden, wat ik nog steeds wennen vind, en ik moest zelf de zender en microfoon bij me aansluiten en rond 13u10 gingen we aan de wandel. Op de Pastoor Hopperlaan, de straat waar De Gorn begint, waren ze met de stoep bezig en kwam ik meteen een flinke obstakel tegen. De stratenmakers hielpen me perfect, zonder mij aan te raken. Dit was natuurlijk meteen een goed begin voor de opnames, want daar ging het hele verhaal ook om. Zonder een slechtziende aan te raken, toch de goeie weg aanwijzen. Dat deden de heren ook perfect. Ik kende ook 1 van die stratenmakers, misschien was dat in dit geval een voordeeltje.

 

Daarna verder gelopen tot mijn vaste supermarkt. We mochten in de winkel niet filmen, maar tijdens de wandeling naar de winkel, vroeg Joyce me een aantal dingen.

 

Bij de terugwandeling heb ik een uitgebreider verhaal kunnen vertellen. Dat ik, vanaf de strengere regels, de taststok op een andere manier gebruik als ik ergens even sta te wachten. Dat werd gelukkig ook in de uiteindelijke reportage getoond.

 

Eenmaal weer thuis, nog wat details besproken en rond 14u15 ging Joyce er weer vandoor.

 

Het was ontzettend leuk om te doen en ik ben er erg blij mee. Ik vind dit soort PR-werk altijd erg leuk, zeker als ik hele leuke reacties krijg, ook van mede slechtzienden en blinden.

 

Ik ben dus heel blij met de dag van gisteren.

 

Ik heb via Twitter en Facebook hele mooie en leuke reacties ontvangen. De boodschap is dus goed aangekomen en ook door slechtzienden en blinden kreeg ik hele mooie reacties.

 

Als je de reportage hebt gemist, geen nood, want als je op de link klikt wat achter deze zin staat, kun je het terug kijken. De reportage begint bij 6 minuten en 10 seconden van het programma.

Bekijk de reportage hier.

Laatst vernieuwd: 10 Apr 2020 om 13:46

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!