Oog voor Omgeving

Een boeiend en leuk Oogcafé Groningen bijgewoond

Vanmiddag waren Anne en ik naar het Oogcafé Groningen. Dit was interessant en erg leuk. Het ging over de expositie dat in de synagoge aan de Folkingestraat in Groningen tot 9 oktober te zien is. De expositie heet ‘Impressies van Israel’. De expositie gaat over een bijzondere reis door Israel. Dit wordt in woord en beeld getoond, die door Peter Wortel zijn geschreven en gemaakt over de reis naar Israel met zijn familie. Jaap Wortel is zijn blinde zoon en Jaap was vanmiddag ook bij het Oogcafé samen met zijn vader.

 

Jaap en Peter vertelde wat ze zoal in Israel hebben beleefd. Over onder andere rangen binnen een bepaald geloof. Dat de straatjes in Jeruzalem nogal smal zijn en dat je als slechtziende of blinde met een taststok gewoon omver wordt gelopen, omdat je dan als minderwaardige wordt gezien. Niet om je visuele beperking, maar puur omdat diegene die je omver loopt, zich belangrijker vindt dan jij. Dit is dus een heel ander manier van respect naar elkaar, als in de westerse wereld. Zo werden er nog meer interessante ervaringen aan ons verteld door Jaap en Peter.

 

Ik was er van onder de indruk. Vooral Peter vertelde er veel over. Jaap was een goeie aanvulling. Zo kijk je toch met andere ogen naar dit hele verhaal.

 

Dit verhaal was natuurlijk boeiend, maar ik ging ook naar het Oogcafé om Jaap eens te ontmoeten. Jaap is ook radiomaker bij Radio Duivenstraat. Ik keek er naar uit om hem fysiek te ontmoeten. Het was een hele leuke kennismaking. We herkenden elkaars stemmen meteen. Dit is natuurlijk hartstikke leuk en na de presentatie van Jaap en Peter, spraken Jaap en ik ook nog even met elkaar.

 

Toen Jaap ook nog klassikaal vertelde over de radio, ontstond er een leuk idee. Wellicht dat Jaap en ik bij een toekomstig Oogcafé samen laten zien hoe het werkt om een radioprogramma in elkaar te zetten. Misschien is het ook eens leuk om samen een keertje iets te gaan doen voor wat betreft het presenteren. Ach, ideeën genoeg.

 

De middag is omgevlogen. Het leukste vond ik toch wel dat ik Jaap fysiek heb leren kennen. Ik heb de medewerkersbijeenkomst van Radio Duivenstraat op 10 september in Hilversum moeten missen, daarom vond ik het extra leuk dat ik nu Jaap heb gesproken. Jaap is een hele leuke en spontane kerel.

 

De taxi was er rond 16:20 uur en gelukkig hadden we een rechtstreeks ritje naar huis. Nog even achter het huis in de tuin gezeten en wat na gepraat over wat we vanmiddag allemaal hebben gehoord en beleefd, en we kijken er allebei met een tevreden gevoel op terug.

 

Als dagafsluiting heb ik een liedje uit Israel. Milk & Honey hadden tijdens het Eurovisie Song Festival van 1979 het winnende liedje. Dit vind ik wel zo toepasselijk voor zo’n dag als vandaag.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Milk & Honey - Hallelujah.

Laatst vernieuwd: 21 Sep 2022 om 20:47

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!