De dag van de zelfstandigheid

Het mag vandaag wel een bijzondere dag worden genoemd. Ik was vandaag namens de Oogvereniging Regiogroep Groningen, waarvan ik in het kernteam zit, zeg maar het bestuur, voor een gesprek in het gemeentehuis in Leek om met een deel van de Verkiezingscommissie te overleggen hoe de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen in de gemeente Westerkwartier zijn verlopen. Zoals jullie al eerder konden lezen, was het voor mij, en mede slechtzienden en blinden niet mogelijk om zelfstandig en met stemgeheim te stemmen.

 

Op 17 maart stuurde ik de Verkiezingscommissie al een mail om te vragen of ik mee mocht doen met de evaluatie omtrent de verkiezingen binnen onze gemeente. Een weekje later kreeg ik een telefoontje en werd ik uitgenodigd om vandaag met een deel van die commissie een gesprek aan te gaan. Dat was dus vanmorgen. Het gesprek verliep zeer prettig. Inhoudelijk zeer goeie dingen besproken en ik heb goed mijn verhaal kunnen doen. Ze namen alle tijd en uiteraard heb ik hun ook aangehoord. We begrepen ieders zijn problemen. De gemeente snapt dat de stemmal een goeie methode kan zijn om te stemmen, maar doordat de stemmal samenwerkt met de soundbox, waarmee je kunt horen hoe de stemlijst er precies uitziet, wordt het een vrij duur plaatje. De soundbox hoeft maar 1 keer te worden aangeschaft, maar zo’n mal moet per verkiezing apart worden gemaakt en de soundbox moet elke keer worden voorzien met een nieuwe audio-stemlijst. In ieder geval worden wij als Oogvereniging op de hoogte gehouden over dit punt en indien nodig word ik door de gemeente benaderd voor advies.

 

Dit is natuurlijk goed nieuws. Het gesprek heeft iets van 50 minuten geduurd en wat me zeer goed is bevallen, dat de commissie van de gemeente Westerkwartier zich zeer goed hadden voorbereid, want ze hadden zelfs contact gelegd met de makers van de mal en informatie ingewonnen bij de Oogvereniging.

 

Rond 10u55 liep ik zeer blij en tevreden weer naar huis. Het zonnetje scheen heerlijk en daardoor was ik natuurlijk extra goed gehumeurd.

 

In de middag heb ik ons kernteam op de hoogte gesteld wat er allemaal is besproken. Zo ook het Platform Toegankelijk Westerkwartier en de Commissie Mobiliteit binnen Zorgbelang Groningen. Uiteraard ook wat op Twitter en Facebook gezet, om onder andere de gemeente Westerkwartier duidelijk te maken dat we met wederzijds begrip verder gaan met dit onderwerp. Dus hier zit een blij Zwartje. ;)

 

Laat ik het zo zeggen. Het was een dag van zelfstandigheid, onafhankelijkheid en inclusie als het om het stemmen gaat.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Jon & Vangelis - State of Independence.

Laatst vernieuwd: 29-03-2021 om 20:56

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!