Oog voor Omgeving

Concertverslag: Clannad In A Lifetime Farewell Tour

Concert: Clannad - In A Lifetime Farewell Tour.

Datum: 10 april 2022.

Locatie: De Oosterpoort - Grote zaal.

Geschreven op: 11 april 2022.

 

Drie jaar geleden kochten we de kaartjes voor het concert wat een jaartje later zou worden gegeven. Alleen dat liep anders. Na 2 verplaatsingen was het dan gisteren eindelijk zover.

 

We werden door de taxi naar De Oosterpoort gebracht. Daar waren we om 18:45 uur wel. We waren er wat eerder vanwege dat we hadden geregeld dat we voor de grote meute aan, de zaal al in mochten. Rond 19:30 uur mochten we naar binnen en werden we keurig begeleid naar ons eigen uitgezochte plek. Rij 3 precies middenin. Perfect.

 

Om 20:30 uur begon het dan. Een mysterieuze klank klonk door de zaal en daar stond de band opeens op het podium. Doordat we precies in het midden zaten, kon ik verrassend goed de zangeres zien staan. Werkelijk verbazend, want meestal is het voor mij even zoeken waar de bandleden van een concert precies op het podium staan, maar gisteravond had ik het meteen door.

 

De band begon met het nummer A Celtic Dream. Meteen wel bekend. Bij het derde nummer schrok ik een beetje. Het nummer wat ze speelden was Thíos Cois Na Trá Domh. Dit nummer is een prachtige Wals en daar heb ik in de jaren 80 veel op gedanst. Een prachtige en liefdevolle tijd was dat en doordat Máire Ní Bhraonáin, de zangeres van Clannad het zo ontzettend mooi kon zingen, vond ik dit meteen al het mooiste nummer van de avond, terwijl de show nog maar net 3 nummers bezig was.

 

De band speelt al sinds 1970, maar dat was niet te merken, want Máire Ní Bhraonáin was nog zeer goed bij stem en de rest van de band was ook geweldig. Pól Ó Braonáin die onder andere fluit, mandoline en gitaar speelde, praatte de boel een beetje aan elkaar, en Máire Ní Bhraonáin ging daar af en toe ook leuk mee door.

 

De show had ook een pauze van ongeveer 20 minuten. Na de pauze werd het allemaal nog weer mooier. De band had er echt zin in. Wat wel leuk was, dat er op z’n Iers werd afgeteld. Haha, daar kon je niks van bakken. Ik dacht dat het Iers wel een beetje op het Engels zou lijken, maar helemaal niet dus. Ook het accent was bij alle bandleden goed te horen als ze in het Engels hun verhaal deden.

 

Ze sloten af met een spetterend en gaaf nummer, alleen daar weet ik helaas de titel niet van. De show was om 23:00 uur afgelopen. Dus 2,5 uur genoten van prachtige muziek en van een band waar je echt kon merken dat ze het erg leuk vonden om in De Oosterpoort te spelen. Het is gewoon jammer dat ik na 52 jaar pas de band goed heb ontdekt, maar deze show pakken ze niet meer van ons af. Het was in 1 woord fantastisch.

 

De terugreis naar huis was trouwens minder fantastisch. We hebben het gehele Westerkwartier door gereden. We zijn van Groningen naar Tolbert ruim 1 uur en 40 minuten onderweg geweest. Maar we hebben nog wel thuis nagepraat over het geweldige concert van Clannad.

 

Als dagafsluiting heb ik toch het nummer gekozen wat als derde werd gespeeld gisteravond. Tijdens dat Máire Ní Bhraonáin dit nummer zong, kreeg ik letterlijk een brok in mijn keel. Wat kan muziek dan je toch raken.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Clannad - Thíos Cois Na Trá Domh.

Laatst vernieuwd: 11 Apr 2022 om 22:40

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!