Oog voor Omgeving

Al 40 jaar

Het is al 40 jaar geleden dat ik werd gegrepen door het Jean-Michel Jarre virus. Ik hoorde bij Radio Veronica een live registratie van een concert in China met muziek van Jean-Michel Jarre. Jean-Michel was de eerst westerse artiest die in het communistische China een concerttour ging doen.

 

Na deze live registratie vloog ik meteen naar de winkel om wat materiaal van Jean-Michel te gaan halen. Die was nog niet zo groot, want hij had toen alleen nog maar de albums Oxygene, Equinoxe en Magnetic Fields uitgebracht. Ik was meteen verslingerd aan het Equinoxe-album uit 1978. Dat vind ik nog steeds 1 van zijn beste en mooiste albums.

 

Daarna ging het hard. Zoolook kwam uit. Ik weet nog dat dit album te horen was tijdens het Edison-gala van dat jaar op de Nederlandse TV. Jean-Michel kreeg voor dit album een Edison. Ik weet nog wel dat mijn vader toen zei, dat hij het niet kon begrijpen dat zo’n artiest met deze muziek zo’n prijs kreeg. Daar was ik het natuurlijk absoluut niet mee eens. Vooral Diva en Ethnicolor zijn prachtige tracks op Zoolook.

 

Mijn verzameling groeide gestaag verder. Zeker toen ik de internationale platenbeurzen had ontdekt. Ik kocht binnen 10 minuten bij 1 platenbeurs in Groningen ƒ800,- aan materiaal. Prachtige 12 inches, bijzondere en unieke albums, singles en zo was ik dus heel snel klaar met een prachtige verzameling aan muziek van mijn grote synthesizerheld uit Frankrijk.

 

De verzamelwoede is wel een klein beetje gedaald na 2005 of zo, maar als er een album uitkomt, koop ik daar altijd de LP en CD van en dan ook nog het liefst de Limited Editions, als die er dan zijn.

 

Zo heb ik vanmorgen de 40th anniversary gekocht van Concerts in China. Het album waar het in principe voor mij allemaal mee begon. Dit is namelijk een live album dat voor het eerst verscheen in 1982 van het concert wat ik dus in 1981 rechtstreeks beluisterd heb op de radio. Het album is prachtig uitgevoerd. Zeker de vinyl-versie is een beauty. De muziek staat op 180 grams vinyl. Uiteraard 2 stuks, want het is een dubbel-album en er zit werkelijk een knoepert van een poster in. Die ga ik ophangen in mijn mooie radiostudio. Daar hangt het vast super mooi.

 

De dubbel-CD mag er ook zijn. Zeer goeie geluidskwaliteit en ik heb dit album nooit zo mooi horen klinken. Loepzuiver en een stuk helderder dan de vorige China-versies.

 

Ik heb dus voor wat betreft de albums van Jean-Michel Jarre zijn gehele discografie compleet. Daar ben ik wel een beetje trots op en ik ga er ook gewoon mee door.

 

Als toetje van vandaag heb ik het gehele album voor je klaar staan als dagafsluiting. Veel luisterplezier.

 

Bonne nuit!

 

Dagafsluiting: Jean-Michel Jarre - Contcerts in China.

Laatst vernieuwd: 26 Nov 2022 om 22:39

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!