Oog voor Omgeving

Passend Lezen met haar trillende icoontjes

Passend Lezen, de bibliotheek voor slechtzienden en blinden. Daarmee kunnen mensen met minder tot geen zicht boeken lezen in gesproken woord. De stichting heeft dus heel veel met deze doelgroep te maken. Ook mensen met dyslectie kunnen hier terecht, maar het merendeel is dus wat kippig zeg maar.

 

Anne is ook geabonneerd op Passend Lezen. Je betaalt €30,- per jaar en dan kun je een breed scala aan boeken downloaden of streamen om dan in de speciale Daisy-app te genieten van allerlei verhalen.

 

Dit klinkt allemaal geweldig. Zeker als je van lezen houdt is dit natuurlijk een uitkomst, zeker als je niet meer fysiek een letter kunt zien. Alleen heeft Passend Lezen zelf heel veel moeite met het leveren van goeie service. Dew Daisy-app loopt vaak vast. Ben je een boek aan het lezen, stopt het per hoofdstuk. Is het streamen soms een ramp en gaat het downloaden ook niet altijd goed, of laat ik zeggen, super traag.

 

Nu heeft Anne Passend Lezen vorige week een mail gestuurd. Verrassend kreeg ze vandaag antwoord. Dat antwoord was erg droevig gesteld. Nu ga je er vanuit dat Passend Lezen weet dat blinde mensen niet kunnen zien. In het antwoord stond namelijk dat je de cache moet legen van je iPhone omtrent de Daisy-app. Nog niks mis mee, maar bij punt 2 werd er beschreven hoe je de app kunt verwijderen. Dat je wat langer op het icoontje moet drukken van de Daisy-app, wachtend tot het gaat trillen, dat je daarna op het kruisje kan drukken bij het icoontje. Jaja. Ik weet niet hoe Passend Lezen dit voorstelt. Ten eerste kunnen blinden het trillende icoontje niet waarnemen, laat staan dat ze het kruisje kunnen vinden. Als ze nu vertellen hoe je dit met de VoiceOver kunt regelen, dan zijn ze pas goed bezig.

 

Ik vind Passend Lezen in heel veel opzichte slecht bezig. De app is absoluut niet stabiel en mensen betalen er wel €30,- per jaar voor. De prijs valt wel mee, maar dan verwacht ik toch wel betere service. Er zijn ook wel andere voorlees-opties. Daar betaal je vast wel meer voor, maar dan heb je vast ook een betere dienst als dat Passend Lezen.

 

Ik heb een dagafsluiting die wel passend is in dit verhaal. Gewoon schudden aan de boom en dan merk je vanzelf wel waar Passend Lezen mee komt. Een goeie of slechte verbinding.

 

Goedenacht en morgen staan we op in een vredelievende wereld!

 

Dagafsluiting: Peter Gabriel - Shaking the Tree.

Laatst vernieuwd: 24 Nov 2020 om 22:40

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!