Oog voor Omgeving

Mag nog een beetje zien van de dokter

Het was vandaag vroegdag. Om 6u00 ging mijn wekker af op mijn iPhone. Ik moest vandaag naar de anderhalf jaarlijkse controle voor mijn ogen. Rond 7u25 was mijn taxi er en om 7u50 stond ik bij de hoofdingang van het UMCG.

 

Eenmaal binnen, door de irritante draaideur, zelfstandig de afdeling Oogheelkunde gevonden. Poortweg 6. De balie was nog niet bemenst. Ik was dus lekker vroeg. Maar gelukkig was ik wel de eerste die zich kon aanmelden en om 8u15 was ik ook keurig aan de beurt.

 

Eerst moest ik proberen om wat letters te lezen op het bord. Ik kon maar 1 letter ontcijferen en daarna hield het wel op. De dame vroeg of ik nog klachten had en dergelijke. Ik kon haar vertellen dat ik wel het idee heb dat het wat minder is geworden voor wat betreft het zien, maar wat wil je. Met een visus van 0.04, dus zeg maar 4% zicht, is het lastig te vertellen of het ook echt slechter is geworden. De oogdruk is rechts 13 en links 15. Dat zijn gezonde waarden. Daarna kreeg ik druppeltjes in mijn ogen, zodat de specialist mijn oogzenuw goed kan zien. Ik krijg dan verwijde pupillen. Ik zeg altijd dat ik dan schoteltjes in mijn ogen heb zitten. Ze heeft mijn brilglazen ook nog even gemeten en dat was vergelijkbaar met de scherpte van mijn ogen. Links -5,25 en rechts -5,50.

 

Daarna naar de wachtkamer en na 25 minuten werd ik opgeroepen. De specialist kon me vertellen dat het zeer slecht te meten is hoeveel ik nog zie. Hij heeft naar mijn oogzenuw gekeken en kon hij mij vertellen dat het niet meer te zien is of de oogzenuw verslechterd. Het is al niet best gesteld met dat draadje. Daarna vertelde de specialist dat ik over 2 jaar pas hoef terug te komen. Als ik het zelf nodig vind om eerder te komen, kan ik bellen en een afspraak maken.

 

Mijn gevoel is dat het niet meer zo gaat om hoeveel ik nog zie, maar meer om de conditie van mijn ogen zelf in de gaten te houden. Ik kan immers niet meer zien of mijn slechtziendheid nu puur door de oogzenuw alleen wordt veroorzaakt, want dat slechter gaan zien valt amper nog te merken.

 

Om 9u00 liep ik de afdeling weer af en liep ik naar de bankjes voor het wachten op de taxi die er keurig om 9u25 was.

 

Een bliksem onderzoek. Als ik de wachttijden niet mee tel, heeft het alles maar 15 minuten geduurd.

 

In ieder geval ben ik blij dat er geen enge dingen met mijn ogen aan de hand zijn. Geen staar, geen te hoge of te lage oogdruk en het netvlies ziet er ook nog keurig uit.

 

Nu schijnt hier buiten het zonnetje, en bij mij eigenlijk ook wel, ook al zie ik belabberd.

Laatst vernieuwd: 22 Jan 2021 om 10:52

Ik heb inmiddels al honderden blogs geschreven en (bijna) dagelijks komt er weer een nieuwe bij.

Daarom heb ik een handig mini-menu laten maken zodat jullie eenvoudig per categorie mijn blogs kunnen lezen.

Veel plezier!